WELCOME TO HELL!!!

WELCOME TO HELL!!!
"Selamat Datang Ke Dunia Penuh Pancaroba"
salam kepada semua lelabah...ketika hari sabtu yang maha cerah dan sedikit terik telah memberikan satu buah fikiran kepada black dan juga menyebabkan black termanggu seketika apabila memikirkan jarak waktu yang hampir kepada pertandingan dekon. apa yang merisaukan black? black tertanya 'kenapa risau'? mungkinkah memikirkan wakil dekon ums kita, atau memikirkan betapa kemenangan (tempat ke-3) pada tahun 2001 dulu tidak lagi pernah berulang. orang sering berkata bukan kemenangan yang dikejar, tapi itu kata-kata bohong seseorang yang mahu menyedapkan hati. bukan apa black terfikir ums lah pembentuk kepada konsep dekon ini tapi bagaimana pula kita yang turut terhanyut dengan konsep tersebut, dengan itu pada mac lalu satu bengkel dekon telah diadakan yang diselenggarakan oleh dua orang tokoh yang dikagumi seperti Marzuki Ali dan Datin sabera untuk menentukan konsep dekon yang harus dijadikan pedoman kepada setiap universiti yang bertanding. masing-masing punya kepakaran tersendiri walaupun apa yang black lihat mereka punya pendirian berbeza mengenai teater namun keduanya dan ums sekali telah memperolehi kata sepakat mengenai pembentukan konsep dekon ini. wah! akhirnya black merasakan satu kelapangan terhadap pembentukan dekon ini yang selama ini black menyemat ideologi lakon dekon itu sendiri di dalam hati (yalah siapalah black)tapi apapun sebagai seorang insan teater ideologi itu harus dikongsi bersama (bukan tunjuk pandai sekadar berkongsi)
untuk mengemukakan definisi dekon itu sendiri rasanya semua anak-anak lelabah sudah faham dan sudah pandai berkata-kata dengan gahnya apa itu dekon yang sebenarnya, namun berapa orang yang cukup memahami bentuk dan konsep dekon itu sendiri? mungkin hanya boleh dibilang dengan jari. well, black pun tak arif sangat tapi berdasarkan pemerhatian dan observasi permainan dekon atau dipanggil dekonis itu secara menyeluruhnya memegang 'total act', untuk memudahkan pemahaman seseorang yang mahu menjadi dekonis adalah lebih baik untuk menggali ilmu lakonan grotowski (walaupun tidak keseluruhan tetapi jika dapat dilakukan maka lahirlah seorang dekonis yang hebat) untuk terjun ke dalam lakonan grotowski itu sendiri pun menjadikan seseorang itu terkucil apatah lagi masuk ke alam dunia lakonan dekonis. pertama-tama yang harus ada pada seorang dekonis (pada pendapat black) adalah pengalaman berlakon, kerana mereka yang sekadar tak lepas asas pasti akan 'tergila' sekejap kerana terkejut dengan gaya berdekon ini yang terkenal payah untuk diselami (berdasarkan beberapa pengalaman dekonis yang lalu)seseorang pelakon dekon itu perlu bijak menggunakan krafnya secara menyeluruh yang bukan sahaja tubuh dan vokalnya tetapi juga setiap bakat keseniannya yang mengalir di dalam tubuhnya. tubuh di sini bukan sekadar menggerak-gerakkan intipati teks tetapi terkadang dekonis perlu menjadi objek atau subjek jika perlu/ menggambarkan suasana/ emosi/ bertukar-tukar watak (yang nyatanya bukan 1 atau 2 watak sahaja)/ bertukar-tukar vokal mengikut watak yang dipegang dan kadangkala menghasilkan efek atau bunyian sebagai iringan kepada lakonannya (termasuklah ciri-ciri seni melayu: gurindam/pantun dll)...kedua; sang dekonis itu harus dalam kejiwaannya memandangkan dekon ini dasar utamanya adalah teks (teks yang cantik nilai bahasa dan putis/ tinggi mutunya) nah! untuk mengangkat teks realisme pun kita masih terkial-kial, jadi harus bagaimana pula menaikkan teks yang dalam isinya, di samping sang dekonis itu juga harus turut bijak mengawal emosi yang pelbagai yang dipotretkan di dalam teks dekon itu sendiri..wah! banyak sungguh kerjanya untuk menjadi seorang dekonis. kerana itu barangkali tempoh masa persembahan dekon itu hanya dihadkan menjadi 30 minit sahaja (bayangkan kalau 1 jam?)
di sini black ingin berkongsi sedikit sebanyak kengkangan dan kesilapan dekonis ketika di atas pentas; kebanyakan dekonis lebih tertumpu kepada teks ataupun pengucapan maka terjadilah lakonan yang diistilahkan 'verbal act'. seperti mana monolog, bakat lakonan itu telah diberatkan di bahu seorang dekonis lebih malang lagi set dan props telah diminimakan, jadi apa yang tinggal hanyalah diri sang pelakon itu sendiri dalam menghasilkan sebuah pementasan yang berkesan. kebanyakan dekonis terlalai mengkspresikan fizikalnya untuk diharmonikan dengan teks, gesture/body language la intipati utama dalam mewarnakan dekon agar ianya tidak menjadi satu persembahan yang hambar dan membosankan; ekspresi wajah/bloking/level/gesture/body language/permainan tubuh (menari,bersilat,akrobatik dll) akan mengindahkan sesebuah lakonan dekon itu. jika dilihat ciri-ciri berikut bukankah teknik tersebut lebih dekat dengan lakonan grotowski?
seterusnya adalah kebijaksanaa penggunaan set/props yang minima; di sinilah letaknya keistimewaan dekon berbanding dengan bentuk teater yang lain. pelakon dituntut menggunakan sepenuh tubuhnya, bergantung harap terhadap setiap urat dan sendi krafnya, jika set/props di letakkan harus digunakan sepenuhnya (bukan sekadar hiasan) yang mana penggunaannya harusla 'multiple'. di sini daya imaginasi sang pelakon dituntut; imaginasi sekeliling (environment)/imaginasi objek (yang tidak wujud/wujud), sebagai contoh kerusi bukan hanya sekadar untuk melabuhkan punggung, juga barangkali boleh dijadikan kenderaan atau apa-apa sekalipun. apa yang sering dilupakan oleh dekonis adalah daya imaginasinya terhadap sekeliling (masa/objek-objek di sekitar yang tidak wujud), memandangkan dekon tidak mempunyai set yang khusus dalam menggambarkan suasana atau periodisasi makanya imaginasi memainkan peranan yang penting. cthnya: suasana di halaman harus diwujudkan suhu kepanasan (waktu) pokok-pokok, bungaan (environment) kicauan burung, bunyi kenderaan (sense).
sungguh menyedihkan dari pandangan black hanya beberapa orang sahaja yang hampir berjaya bermain dekon, yang selebihnya seperti terhanyut dan terbawa oleh permainan dekon itu sendiri. kerana itu ramai kalngan penonton terdiam atau barangkali tertidur ketika menonton dekon dek kerana kebanyakan yang bermain dekon itu masih tidak mampu mengangkat dekon seperti yang sepatutnya.
wah! barangkali selepas membaca tulisan black ini sesiapa pun merasa seram utnuk memegang peranan sebagai dekonis, tetapi suka black ulangi... manusia yang dilahirkan ke bumi ini tiada yang dilahirkan hebat melainkan pengalaman yang diambil daripada sekeliling dan ilmunya, 'lakukanlah sesuatu yang tidak mampu anda lakukan' demikianlah kata-kata azimat grotowski yang sehingga kini sering terngiang di kepala black, yang menjadi inspirasi black dalam mencapai sesuatu yang mustahil/kreatif. yang membezakan kita semua selain ilmu/pengalaman adalah KESUNGGUHAN dalam mencapainya. kepada lelabah, tujuan black menulis ini adalah bertujuan untuk menyemat keazaman dan daya 'push 2 d limit' dikalangan ahli kumpulan. janganlah sentiasa bersyukur kepada apa yang ada kecuali jika anda sudah melakukan pelbagai cara (cara yang zalim tidak termasuk dalam senarai ini) untuk tujuan tersebut. kepada bakal dekonis selamilah ilmu lakonan sedalamnya sebelum anda bermain dekon, jangan biar pula diri anda dipermainkan dekon...
signed Daddy Long-Legged author





signed Daddy Long-Legged





signed Daddy Long-Legged
Here are eight quick tips on using your voice effectively in a speech, presentation or training session.

• Make sure you speak loud enough for the audience to hear you. Nothing is worse than having to strain to hear a speaker present. So, before you begin a presentation, have someone stand at the back of the room and tell you if you can be heard.

• Don't shout into the microphone. Conversely, if you are using sound amplification equipment, avoid the temptation to speak loudly. Before you begin, have the sound technician adjust the amplification so that you can be heard clearly while using your normal voice.

• Avoid speaking in a monotone. The easiest way to put an audience to sleep is by speaking in the same tone of voice for a long period of time. Instead use your natural speech patterns with their variations in pitch.

• Change your delivery pace. By speaking at different speech rates for short periods, you can add energy and animation to your speech pattern. Observe the way you speak during a normal conversation with a friend or colleague. You will notice that sometimes you speak quickly and while at other times you slow down.

• Slow down for important points. By slowing your speech rate while delivering your key points, you can convey emphasis and importance.

• Use the pause. Silence is an excellent exclamation point. By slightly extending a pause, you can add emphasis to a key point in your presentation. The best presenters plan their pauses to achieve maximum impact!

• Drink water. Before your presentation, drink a glass of water. This can help prevent potential voice problems during your presentation. Keep a glass of water at the podium and take a sip of water as necessary during the presentation.

• Check out the national news. News anchors provide some of the best examples of effective voice usage.
signed Daddy Long-Legged
Thursday, April 22, 2010 at 11:27 AM | 1 comments  
salam..sekali lagi kepada lelabah...kali ini black ingin nak membuat komentari tentang festival teater (festival ke?) yang baru diadakan sempena exam praktikal thn2 pada 2 hari lalu...pementasan tersebut telah diadakan sempena exam final thn2 yang mengangkat beberapa skrip hatta Azad khan seperti Kerusi, patung-patung, Mayat dan Jebat...mendengar tajuk-tajuknya pun agaknya sudah menaikkan bulu roma kepada sesiapa yang terbiasa dengan skrip teater, kerana pemikiran Hatta ini agak berat untuk dipentaskan ke pentas, apatah lagi isunya seringkali menumpu kepada soal yang berat dan memberatkan. di sini dilihat kesungguhan pelakon dituntut untuk melahirkan watak dan perwatakan yang sempurna kepada tuntutan skrip Hatta ini. jika tidak dikorek dengan dalam maka pincanglah pementasan tersebut.
sepanjang pementasan tersebut black boleh katakan ada yang terhanyut dengan pemikiran Hatta yang berat ini, barangkali para pengarah terlalai dalam melihat sudut pemikiran dalaman penulis yang memang dalam pemikirannya. para pengarah lebih menjurus kepada penyediaan aspek luaran pementasan tersebut mahupun dari aspek lakonan/teknikal dan pengarahannya. pendek kata untuk mementaskan skrip kontemporari seperti pemikiran Hatta ini perlu mempunyai mata ketiga untuk melihat. namun tidak kesemuanya terhanyut ada kumpulan yang berjaya mempamerkan kreativiti yang tidak dijangka dan berjaya mewujudkan humor yang sinis bersesuaian dengan skrip, agaknya unsur humor ini sahaja yang mampu menyelamatkan penotnon daripada dibuai mimpi di siang hari (hehehe). kumpulan Jebat bukan sahaja berjaya menampilkan unsur humor dalam menarik penotnon tetapi juga mengisi kekosongan jiwa penonton dengan unsur muzik 'live'yang dipamerkan secara harmoni dan d'syncronized'kan dengan adegan dan lakonan. agak mengejutkan kerana pengarah-pengarah yang tidak di'list'kan ini mampu memberi sentuhan sedemikian, natijahnya impak keputusan pada malam itu amat jauh berbeza dengan kumpulan yang lain. justeru black tertanya dan bersoliloki sendiri: apakah kengkangan pengarah lain yang tidak mampu mencapai level sedemikian? walhal antara mereka 12 pelajar adalah sama sahaja cumanya cara pemikiran yang berbeza? mengapa mereka yang diletakkan dalam 'list' tidak mampu melakukan seperti mereka yang mampu? adakah pengalaman atau wang menjadi halangan?...setahu black tidak!! kerana pengarah yang berjaya itu agak tersedikit pengalamannya berbanding dengan pengarah yang lain. black mendapat satu jawapan..barangkali kesungguhan! (betulkan black jika salah) kerana itu kita pernah mendengar perumpamaan 'di mana ada kemahuan di situ ada jalannya' seseorang yang lemah sekalipun jika mencedok sedikit kebijaksanaan dan sedalam lautan kesungguhan adalah menjadi lebih baik daripada mereka yang bijak pandai yang tidak mahu melakukan apa-apa. so black mengharapkan apa yang berlaku menjadi satu iktibar yang besar kepada lelabah yang lain dalam apa jua keadaan, bukankah GTEL telah mengajar anak-anaknya untuk lebih tabah dan bersungguh sejajar dengan moto kita 'cekal/expresif' jangan lepaskan moto hanya kerana ianya sebuah kata-kata yang sekadar jadi azimat tersimpan. apapun black mengucapkan tahniah kepada para pelajar teater dan thn 1 yang dilihat mempunyai bakat yang terpendam dan tidak dijangka..kalaulah pelajar2 thn1 itu baru sahaja diberi asas mampu melakukan lakonan sedemikaian, bagaimana agaknya apabila mendapat input yang lebih mendalam? pelajar thn1...berfikirlah ke arah kebaikan diri, lihat di mana dan kemanakah arahnya diri? jangan terhanyut dengan bah dan membiarkan diri terhanyut diselubungi misteri...sekian

keputusan festival teater ums:
pengarahan terbaik - Jebat (lezawaty/hakimi/finila)
teknikal terbaik - Jebat
produksi terbaik - Jebat
Busana Terbaik - Mayat (sylvester/Felorine/syuhadah)


pelakon lelaki terbaik
Nurazwan (Jebat)
Zai (Patung-Patung)
Ricky (Kerusi)
Zarul (jebat)

pelakon wanita terbaik
Nisma (patung-patung)
Nurmadiah (mayat)
Suzanna (Kerusi)
Terrysia (Jebat)
signed Daddy Long-Legged author
salam kepada lelabah..agaknya da lama kita tak menjenguk halaman ini..kasihan ye lelabah dah membina sawang kat sini..anyway...utk bln april ni black widow nak memperkenalkan bekas YDP kite Hafeez azwan darwis yang merupakan anak kelahairan jati tenom sabah. butir diri sebenanrnya tak dapatla na bagitau sbb tak minta izin secara bertulis dgn tuan punya badan. beliau mendapat pemdidikan seni di akademi seni Melaka dengan mengambil jurusan teater(diploma) kemudiannya beliau mendapat offer menyambung pelajarannya dalam bidang seni di UMS 2001..apa istimewanya dia ni?..bukan nak mengangkat..tapi dialah YDP yng berkebolehan dalam menarik pengikutnya serta beliau mempunyai sifat yang berjiwa kental. apa yang menarik beliau mempunyai pendirian yang kukuh yang tidak dapat digoyahkan sekalipun dia ni kepala batu!!..sori ye wan..hehehe..kejayaan pertama GTEL telah diperolehi ketika produksi NUR yang berjaya melepasi ke tahap kebangsaan dan mendapat tempat ke-3 dan pelakon Wanita Kebangsaan..semuanya hasil daripada kerjasama kumpulan dan sedikit sebanyak sumbangan jitu Hafeez azwan sebagai YDP ketika itu...apa pun tulisan ini sebenarnya hendak memberi satu semangat kepada para junior agar dapat mengikut jejak langkah senior sebelumnya utk mengorak kejayaan yang lebih lagi utk masa akan datang.
signed Daddy Long-Legged author
MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates