WELCOME TO HELL!!!

WELCOME TO HELL!!!
"Selamat Datang Ke Dunia Penuh Pancaroba"Lahir 22 Disember 1962, seorang pelakon berbangsa Inggeris. Beliau telah muncul dalam beberapa buah filem terkemuka antaranya The English Patient, In Bruges, The Constant Gardener, Strange Days dan Maid in Manhattan.
Beliau juga turut dikenali dalam lakonan watak-watak jahat yang hebat seperti: Amon Goth (penjenayah zaman perang Nazi) dalam filem Schindler's List; pembunuh bersiri Francis Dolarhyde dalam filem 2002 Red Dragon; watak Rameses II dalam The Prince of Egypt; dan Lord Voldemort dalam filem bersiri Harry Potter. Yang terbaru, beliau muncul dalam filem The Reader (2008), In Bruges (2008) The Hurt Locker (2009) dan sebagai Hades dalam filem Clash of the Titans (2010).
Beliau turut memenangi anugerah Tony Award dan turut tercalon untuk anugerah Academy Award sebanyak dua kali. Beliau juga merupakan duta UNICEF UK. Beliau disenangi ramai dan dianggap paling layak untuk menerajui watak Lord Voldemort di dalam filem saga Harry Potter.

Latar Belakang Kehidupannya
Fiennes dilahirkan di Ipswich, anak sulung kepada Jennifer Lash (1938–1993), seorang penulis berketurunan Inggeris/Irish, anak kepada Mark Fiennes (1933–2004), seorang petani dan jurugambar. Bapanya adalah seorang bangsawan iaitu Sir Maurice Fiennes (1907–1994).
Fiennes ada pertalian darah dengan Putera Wales. Beliau adalah anak sulung daripada enam orang adik beradik, adik- beradiknya juga mempunyai darah seni sepertinya; Joseph Fiennes (Shakespeare in Love, Luther, FlashForward); Martha Fiennes, seorang pengarah di dalam filem Onegin); Magnus Fiennes, seorang komposer; Sophie Fiennes, seorang produser filem; dan Jacob Fiennes, seorang aktivis pecinta alam. Adik angkatnya, Michael Emery, adalah seorang ahli arkeologis. Saudara lelakinya Hero Fiennes-Tiffin turut berlakon di dalam file Harry Potter and the Half Blood Prince sebagai Lord Voldemort ketika muda.
Keluarga Fiennes beroindah ke Ireland pada 1973, menetap di West Cork and County Kilkenny untuk beberapa tahun sebelum berpindah ke Salisbury di England. Fiennes mendapat didikan di Kolej St Kieran selama setahun, kemudian di Newtown School. Di Salisbury , Fiennes menamatkan persekolahannya di sekolah Bishop Wordsworth dan kemudian menyambung pengajian kolejnya di Chelsea College of Art.

Karier
Fiennes mendapat latihan drama di Royal Academy of Dramatic Art. Beliau memulakan karier dalam dunia teater di Open Air Theatre, Regent's Park dan pada lewat 1980an, di National Theatre sebelum menjadi bintang terkenal di Royal Shakespeare Company. Kemunculan Fiennes di layar perak bermula pada 1990-1992 sebagai Heathcliff di dalam Wuthering Heights bergandingan dengan Juliette Binoche, di mana beliau menerima pujian dan diiktiraf lakonannya di seluruh Eropah.
1993 merupakan tahun bertuahnya. Beliau diberikan peranan watak yang besar dalam filem yang penuh kontroversi iaitu The Baby of Mâcon, arahan Peter Greenaway. Tidak lama selepas itu, beliau semakin dikenali melalui filem yang memaparkan lakonannya yang memberangsangkan iaitu filem arahan Steven Spielberg iaitu Schindler's List. Di dalam filem itu, Fiennes terpaksa menambah berat badannya untuk menyesuaikan dirinya dengan watak yang diperannya. Melalui filem ini beliau telah tercalon untuk Anugerah Academy sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik. Beliau tidak memenangi anugerah Academy tersebut, namun beliau memenangi anugerah Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di dalam Anugerah BAFTA. Lakonan belaiu sebagai watak Göth dalam filem Schindler’s List turut meletakkan namanya di dalam senarai 50 Pelakon watak Jahat Teratas American Film Institute.


Pada tahun 1994, beliau muncul dengan watak Charles Van Doren, seorang akademia Amerika dalam filem Quiz Show. Tahun 1996 beliau telah dicalonkan sekali lagi dalam Anugerah Academy untuk kategori Pelakon Terbaik bagi filem epik percintaan Perang Dunia Kedua iaitu The English Patient di mana beliau berlakon disamping Kristin Scott-Thomas. Fiennes telah berlakon dalam banyak jenis filem iaitu filem bercorak thrillers (Red Dragon), filem animasi epik (The Prince of Egypt), filem nostalgia (The Avengers), filem komedi romantik (Maid in Manhattan), dan filem sejarah (Sunshine). The Constant Gardener, sebuah lagi filem lakonan beliau tahun 2005. Filem itu dibuat di Kenya, sebuah kawasan miskin di daerah Kibera dan Loiyangalani. Keadaan kemiskinan di situ telah memberi inspirasi kepada produksi ini di mana mereka akhirnya telah membuat satu tabung Dana Khas yang dinamakan Constant Gardener Trust untuk membantu anak-anak penduduk tempatan khususnya di dalam pendidikan asas dan Fiennes adalah penaungnya.


Fiennes melakonkan watak Lord Voldemort di dalam filem bercorak fantasi Harry Potter and the Goblet of Fire (2005). Beliau turut memegang watak yang sama di dalam filem Harry Potter and the Order of the Phoenix dan Harry Potter and the Deathly Hallows, yang telah ditayangkan dalam dua bahagian pada tahun 2010 dan 2011. Walaubagaimanapun di dalam filem Harry Potter and the Half-Blood Prince, di mana terdapatnya babak imbas kembali ketika Voldemort berumur 11 tahun – watak itu telah dilakonkan oleh anak saudara Fiennes iaitu Hero Fiennes-Tiffin.

Lakonan Fiennes dalam persembahan teater Faith Healer (2006), telah mengangkat nama beliau untuk tercalon di dalam Tony Award (2007). Dalam tahun 2008, Fiennes turut terlibat berlakon teater di bawah arahan Jonathan Kent sebagai watak utama di dalam teater Oedipus the King di National Theatre di London. Tahun 2008, beliau telah melakonkan watak sebagai Duke of Devonshire di dalam filem The Duchess, dan watak utama dalam filem The Reader.Pada Febuari 2009, Fiennes telah dijemput sebagai tetamu khas di Festival Filem Belgrade. Di sana beliau turut berlakon di dalam filem Coriolanus. Di dalam filem The Hurt Locker (2009), Fiennes telah berlakon bersama bersama pelakon terkenal Kathryn Bigelow. Pada April 2010, beliau telah berlakon watak Hades bersama Liam Neeson, yang melakonkan watak Zeus di dalam filem hasilan semula 1981 iaitu Clash of the Titans. .
Fiennes juga dijangka akan muncul dalampembikinan filem adaptasi novel John le Carrél, iaitu Tinker, Tailor, Soldier, Spy, di bawah arahan Tomas Alfredsonn.

Kehidupan Peribadi
Fiennes telah bertemu dengan Alex Kingston, seoorang pelakon berbangsa Inggeris, ketika kedua-duanya masih menuntut di Royal Academy of Dramatic Art. Selepas menjalinkan percintaan selama 10 tahun, mereka berkahwin pada tahun 1993. Namun usia perkahwinan itu tidak panjang dan mereka bercerai pada tahun 1997. Pada tahun 1995, Fiennes menjalinkan hubungant dengan Francesca Annis, pelakon teater yang ditemui ketika berlakon bersama di dalam teater Hamlet. Selepas 11 tahun bersama, mereka berpisah pada Febuari 2006.

Pada tahun Febuari 2007, seorang petugas kapalterbang Qantas dalam penerbangan dari Sydney, Australia ke Mumbai, India telah mendapati Fiennes keluar dari tandas kapalterbang bersama seorang pramugari Qantas Lisa Robertson berusia 38 tahun. Fiennes mengaku telah mengadakan hubungan seks dengan Lisa Robertson walaupun pada awalnya menafikan perbuatan tersebut.. dikatakan ketika itu Fiennes sedang dalam lawatan rasminya sebagai duta UNICEF ke Mumbai untuk menyertai Kempen Kesedaran Mengenai AIDS! UNICEF mengekalkan tugas Fiennes manakala Lisa Robertson telah dibuang kerja!

Hasil Kerja
Filem
1990 A Dangerous Man: Lawrence After Arabia T. E. Lawrence
1991 Prime Suspect Michael (a victim's boyfriend) Television series
1992 Emily Brontë's Wuthering Heights Heathcliff
1993 The Baby of Mâcon The Bishop's son
1993 Schindler's List - Amon Göth
• BAFTA Award for Best Actor in a Supporting Role
• Boston Society of Film Critics Award for Best Supporting Actor
• Chicago Film Critics Association Award for Best Supporting Actor
• Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best supporting Actor
• London Film Critics' Circle Award for Best British Actor
• National Society of Film Critics Award for Best Supporting Actor
• New York Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor
• Nominated – Academy Award for Best Supporting Actor
• Nominated – Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Motion Picture
• Nominated – MTV Movie Award for Best Breakthrough Performance

1994 Quiz Show Charles Van Doren
1995 Strange Days Lenny Nero Nominated – Saturn Award for Best Actor
1996 The English Patient Count László de Almássy. Nominated – Academy Award for Best Actor
• Nominated – BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
• Nominated – Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Drama
• Nominated – Satellite Award for Best Actor - Motion Picture Drama
• Nominated – Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
• Nominated – Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
1997 Oscar and Lucinda Oscar Hopkins
1998 The Avengers - John Steed
• Nominated – Razzie Award for Worst Actor
• Nominated – Razzie Award for Worst Screen Couple (with Uma Thurman)
1998 The Prince of Egypt - Rameses II
• Nominated – Annie Award for Outstanding Individual Achievement for Voice Acting in an Animated Feature Production
1999 Sunshine Ignatz Sonnenschein - Adam Sors Ivan Sors
• European Film Awards for Best European Actor
• Nominated – Genie Awards for Best Performance by an Actor in a

Leading Role
1999 Onegin Evgeny Onegin Also executive producer
1999 The End of the Affair
Maurice Bendrix • Nominated – BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
• Nominated – London Film Critics' Circle Award for Best British Actor
2000 The Miracle Maker Jesus Christ
2002 Spider Dennis "Spider" Cleg • Nominated – European Film Award for Best European Actor
• Nominated – London Film Critics' Circle Award for Best British Actor
2002 The Good Thief Tony Angel Uncredited
2002 Red Dragon Francis Dolarhyde
Nominated – Saturn Award for Best Supporting Actor
2002 Maid in Manhattan - Christopher Marshall
Nominated – Teen Choice Award for Choice Movie Liplock
2005 The Chumscrubber - Mayor Michael Ebbs
2005 Chromophobia Stephen Tulloch
2005 The Constant Gardener - Justin Quayle
• Evening Standards British Film Award for Best Actor
• London Film Critics' Circle Award for Best British Actor
• Nominated – BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
2005 Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
Lord Victor Quartermaine Nominated – Annie Award for Best Voice Acting in an Animated Feature Production
2005 The White Countess - Todd Jackson
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire - Lord Voldemort
Nominated – MTV Movie Award for Best Villain
2006 Land of the Blind Joe
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix - Lord Voldemort
2007 Bernard and Doris - Bernard Lafferty
• Nominated – Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor – Miniseries or a Movie
• Nominated – Golden Globe Award for Best Actor – Miniseries or Television Film
• Nominated – Satellite Award for Best Actor – Miniseries or Television Film
• Nominated – Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Miniseries or Television Movie
2008 In Bruges
Harry Waters Nominated – British Independent Film Award for Best Supporting Actor
2008 The Duchess
William Cavendish, 5th Duke of Devonshire
• Nominated – British Independent Film Award for Best Supporting Actor
• Nominated – Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Motion Picture
• Nominated – Irish Film and Television Award for Best International Actor
• Nominated – London Film Critics' Circle Award for Best British Actor
2008 The Reader Older Michael Berg
2009 The Hurt Locker
Contractor Team Leader • Gotham Independent Film Award for Best Ensemble Cast
• Washington DC Area Film Critics Association Award for Best Ensemble
2010 Cemetery Junction - Mr Kendrick
2010 Clash of the Titans - Hades
2010 Nanny McPhee and the Big Bang - Lord Gray
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 - Lord Voldemort
2010 The Wildest Dream - George Mallory
2011 Coriolanus - Coriolanus

Also director and producer
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 - Lord Voldemort
2012 Wrath of the Titans - Hades

Pementasan Teater
• Twelfth Night by William Shakespeare (1985) – Role: Curio – Directed by Richard Digby Day – New Shakespeare Company – Open Air Theatre in Regent's Park, London
• A Midsummer Night's Dream by William Shakespeare (1985) – Role: Cobweb – Directed by Toby Robertson – New Shakespeare Company – Open Air Theatre in Regent's Park, London
• A Midsummer Night's Dream by William Shakespeare (1986) – Role: Lysander – Directed by David Conville and Emma Freud – New Shakespeare Company – Open Air Theatre in Regent's Park, London and New Shakespeare Company's European Tour
• Romeo and Juliet by William Shakespeare (1986) – Role: Romeo – Directed by Declan Donnellan – New Shakespeare Company – Open Air Theatre in Regent's Park, London
• Six Characters in Search of an Author by Luigi Pirandello (1987) – Role: Son – Directed by Michael Rudman – National Theatre's Olivier Theatre, London
• Fathers and Sons by Ivan Turgenev (1987) – Role: Arkady Nikolayevich Kirsanov – Directed by Michael Rudman – National Theatre's Lyttelton Theatre, London
• Ting Tang Mine by Nick Darke (1987) – Role: Lisha Ball – Directed by Michael Rudman – National Theatre's Cottesloe Theatre, London
• Much Ado About Nothing by William Shakespeare (1988) – Role: Claudio – Directed by Di Trevis – Royal Shakespeare Theatre, Stratford-upon-Avon
• The Plantagenets: Henry VI, The Rise of Edward IV, Richard III His Death by William Shakespeare (1988–1989) – Role: Henry VI, ghost of Henry VI – Directed by Adrian Noble – Royal Shakespeare Theatre, Stratford-upon-Avon and Barbican Theatre, London
• King John (1989) by William Shakespeare – Role: Dauphin – Directed by Deborah Warner – The Other Place Theatre, Stratford-upon-Avon and The Pit Theatre, London
• The Man Who Came to Dinner by Moss Hart and George S. Kaufman (1989) – Role: Bert Jefferson – Directed by Ron Gene Saks – The Royal Shakespeare Company – Barbican Theatre, London
• Playing with Trains by Stephen Poliakoff (1989) – Role: Gant – Directed by Ron Daniels – The Royal Shakespeare Company – The Pit Theatre, London
• Troilus and Cressida by William Shakespeare (1990) – Role: Troilus – Directed by Sam Mendes – The Royal Shakespeare Company – Swan Theatre, Stratford-upon-Avon
• King Lear by William Shakespeare (1990) – Role: Edmund – Directed by Nicholas Hytner – The Royal Shakespeare Company – Royal Shakespeare Theatre, Stratford-upon-Avon
• Love's Labour's Lost by William Shakespeare (1991) – Role: Berowne – Directed by Terry Hands – The Royal Shakespeare Company – Royal Shakespeare Theatre, Stratford-upon-Avon and Barbican Theatre, London
• Hamlet by William Shakespeare (1995) – Role: Hamlet, with Francesca Annis as Gertrude – Directed by Jonathan Kent – The Almeida Theatre Company – Hackney Empire, London and Belasco Theatre on Broadway, NY
• Ivanov by Anton Chekhov translated by David Hare (February–April 1997) – Role: Ivanov – Directed by Jonathan Kent – The Almeida Theatre Company – Almeida Theatre, London
• Coriolanus by William Shakespeare (2000) – Role: Coriolanus – Directed by Jonathan Kent – The Almeida Theatre Company – Gainsborough Film Studios in Shoreditch, London and BAM Harvey Theatre in Brooklyn, New York City
• Richard II by William Shakespeare (2000) – Role: Richard II – Directed by Jonathan Kent – The Almeida Theatre Company – Gainsborough Film Studios in Shoreditch, London and BAM Harvey Theatre in Brooklyn, New York City
• The Play What I Wrote by Hamish McColl, Sean Foley and Eddie Braben (2001) – Role: Sir Ralph Fiennes – Directed by Kenneth Branagh – The Duo The Right Size – Wyndham's Theatre, West End
• The Talking Cure by Christopher Hampton (2003) – Role: Carl Jung – Directed by Howard Davies – National Theatre's Cottesloe Theatre, London
• Brand by Henrik Ibsen (2003) – Role: Brand – Directed by Adrian Noble – The Royal Shakespeare Company – Swan Theatre, Stratford-upon-Avon and Theatre Royal Haymarket, West End
• Julius Caesar by William Shakespeare (2005) – Role: Mark Anthony – Directed by Deborah Warner – Barbican Centre, London & tour
• Faith Healer by Brian Friel (2006) – Role: Frank Hardy – Directed by Jonathan Kent – Gate Theatre, Dublin and Booth Theatre on Broadway, New York City
• First Love by Samuel Beckett – Sydney Festival 2007
• God of Carnage by Yasmina Reza (2008) – Role: Alain Reille – Gielgud Theatre, West End
• Oedipus the King by Sophocles (2008) – Role: Oedipus – National Theatre, London

Anugerah dan Pencalonan
Anugerah
• 1993 – New York Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor – Schindler's List
• 1994 – BAFTA Award for Best Actor in a Supporting Role – Schindler's List
• 1994 – NSFC Award, DFWFCA Award, and CFCA Award for Best Supporting Actor – Schindler's List
• 1995 – ALFS Award for British Actor of the Year – Schindler's List
• 1995 – Tony Award for Best Actor – Hamlet
• 1999 – European Film Award for Best Actor – Sunshine
• 2005 – Krzysztof Kieślowski Award for his body of work as a thespian
• 2006 – Honorary Fellowship of UCD Dramatic Society for services to theatre
• 2007 – Spike TV's 2007 Scream Awards for Most Vile Villain – Harry Potter and the Order of the Phoenix
• 2007 – The James Joyce Award of the Literary and Historical Society.
Pencalonan
• 1994 – Academy Award for Best Supporting Actor – Schindler's List
• 1994 – Golden Globe for Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture – Schindler's List
• 1994 – MTV Movie Award for Best Breakthrough Performance – Schindler's List
• 1996 – Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast – The English Patient
• 1997 – Academy Award for Best Actor in a Leading Role – The English Patient
• 1997 – BAFTA Award for Best Performance by an Actor in a Leading Role – The English Patient
• 1997 – Golden Globe and Satellite Award for Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama – The English Patient
• 1999 – Annie Award for Outstanding Individual Achievement for Voice Acting in an Animated Feature Production – The Prince of Egypt
• 2000 – BAFTA Film Award for Best Performance by an Actor in a Leading Role – The End of the Affair
• 2000 – Genie Award for Best Performance by an Actor in a Leading Role – Sunshine
• 2001 – ALFS Award for British Actor of the Year – The End of the Affair
• 2003 – Saturn Award for Best Supporting Actor – Red Dragon
• 2003 – Teen Choice Award – Choice Movie Liplock (shared with Jennifer Lopez) – Maid in Manhattan
• 2006 – BAFTA Award – Best Actor – The Constant Gardener
• 2006 – Annie Awards – Best Voice/Animation – Wallace & Gromit – Curse of the Were-Rabbit
• 2006 – MTV Movie Awards – Best Villain – Harry Potter and the Goblet of Fire
• 2008 – Golden Globe Award for Best Supporting Actor – The Duchess
signed Daddy Long-Legged

0 comments:

MARVEL and SPIDER-MAN: TM & 2007 Marvel Characters, Inc. Motion Picture © 2007 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved. 2007 Sony Pictures Digital Inc. All rights reserved. blogger templates